Niezalogowany
zmień rozmiar:

Branżowa Szkoła I stopnia Nr 1

Adres: Kłodzka 29
58-308 Wałbrzych
pokaż na mapie
Dyrektor: Ewa Bucholc
Strona WWW: www.zs7.walbrzych.pl
E-mail: poczta@liceum.hm.pl
Telefon: 74 84-236-18

Opis oferty:


KLUCZ DO SUKCESU JEST JEDEN - ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 7

Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wałbrzychu jest szkołą zawodową o 70-letniej tradycji. Kształcimy w dwóch ważnych dla gospodarki branżach: ekonomicznej i szeroko pojętej turystycznej (hotelarstwo, gastronomia, turystyka). Siedziba szkoły znajduje się w zmodernizowanym budynku przy ul. Kłodzkiej 29, w zielonej dzielnicy Rusinowa.

Zapewniamy uczniom bardzo dobre warunki do nabywania wiedzy ogólnokształcącej oraz umiejętności praktycznych. Dzięki pozyskaniu środków finansowych z Unii Europejskiej posiadamy nowoczesne pracownie do praktycznej nauki zawodu: trzy pracownie gastronomiczne, sala restauracyjna z barem, pokój hotelowy, recepcja hotelowa, pracownie językowe, pracownia do nauki geografii turystycznej, pracownia przedsiębiorczości, pracownia do nauki rachunkowości.

Jesteśmy szkołą nowoczesną, w której dużą uwagę przywiązuje się do kształtowania u uczniów postaw przedsiębiorczości i kreatywności oraz umiejętności planowania i organizacji własnego warsztatu pracy. Cechy te są wielce poszukiwane przez pracodawców w obecnej sytuacji gospodarczej.

Atuty kształcenia zawodowego w BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA:

- uczysz się dodatkowo języka obcego zawodowego;

- jesteś przygotowany do egzaminu zawodowego; 

- odbywasz zajęcia praktyczne w pracowniach szkolnych pod okiem fachowców;

- zdobywasz doświadczenie zawodowe (dodatkowe staże zawodowe dla chętnych osób);

- masz możliwość odbycia staży zagranicznych (możliwość dodatkowego zarobku, współpraca z Siecią Europejskich Ofert Pracy (EURES),UNITY LINE i okręgiem Salzburg w Austrii oraz Saksonią w Niemczech, staże w Grecji, Hiszpanii, Włoszech, Irlandii, Portugalii);

- dodatkowe kwalifikacje zawodowe (np. szkolenia barmańskie, baristyczne, carvingowe, kuchni molekularnej, kasy fiskalnej, florystyczne, obsługi konsumenta);

- uzyskujesz wystarczającą wiedzę do założenia własnej działalności i samozatrudnienia;

- zdobywasz zawód;

- masz stały kontakt z pracodawcami z naszego regionu i okolic;

- możesz kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia i zdobyć wykształcenie średnie.


Dostępne miejsca:

Nazwa Opis
CUKIERNIK Lubisz słodycze? Jesteś ciekawy jak je zrobić samemu? Jesteś już pasjonatem pieczenia lub chcesz poznać jego tajniki? Ten zawód jest dla Ciebie. Z nami odkryjesz tajemnice sztuki cukierniczej. Poznasz klasyczne i nowoczesne receptury, techniki pieczenia i dekorowania wyrobów cukierniczych. Tort to król deserów – powinien być piękny i pyszny. Z nami dowiesz się jak komponować smaki i aromaty, jak dobierać faktury i tekstury, jak stworzyć dzieło sztuki na każdą okazję. Zdobić desery i torty można za pomocą gastronomicznej drukarki 3D. Poznasz tajniki jej obsługi i stworzysz fantastyczne słodkie ozdoby. Zajęcia są prowadzone w doskonale wyposażonych warsztatach szkolnych. Będziesz miał szansę prezentować swoje wyroby na forum szkoły. Rozwiniesz swoje pasje. Po trzech latach nauki przystąpisz do egzaminu na cukiernika. Możesz kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II stopnia na kierunku technik żywności (zdobędziesz wykształcenie średnie i tytuł technika, możesz zdawać maturę).

Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
KELNER Kelner zajmuje się profesjonalną obsługa klientów restauracji od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Kelner musi zadbać o przyniesienie zamówionych potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu. Po zakończonym posiłku przedstawia rachunek i przyjmuje zapłatę. Do zadań kelnera należy także przygotowanie lokalu do przyjęcia gości, zadbanie o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności, nakrywanie do stołu, dbanie o czystość zastawy i sztućców, nadzór nad jakością podawanych potraw. Dodatkowe umiejętności barmańskie - przygotowywanie i serwowanie napojów, garnirowanie drinków, znajomość języka obcego zawodowego dają szanse naszym uczniom na dobrą pracę.

Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie
KUCHARZ Jeśli chcesz się po prostu nauczyć gotować, to… zapraszamy tutaj. ;) Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie, również udekorowanie stołu. Można również dzielić się swoimi umiejętnościami i wiedzą gastronomiczną z innymi tworząc swój własny blog/vlog. Na tym kierunku nie tylko nauczysz się gotować, ale poznasz podstawy pracy blogera/vlogera. Dodatkowym atutem będzie obsługa gastronomicznej drukarki 3D, która w niepowtarzalny sposób ozdobi twoje potrawy. Możesz kontynuować naukę na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych i zdobyć wykształcenie średnie.

Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka,
Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie

Przykładowe zdjęcia:

Mapa

Rekrutacja ID: 161; Wersja: 25.104.20250411.1556 Harmonogram ID: 1028;