Branżowa Szkoła I stopnia Nr 1
Opis oferty:
KLUCZ DO SUKCESU JEST JEDEN - ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 7
Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wałbrzychu jest szkołą zawodową o 70-letniej tradycji. Kształcimy w dwóch ważnych dla gospodarki branżach: ekonomicznej i szeroko pojętej turystycznej (hotelarstwo, gastronomia, turystyka). Siedziba szkoły znajduje się w zmodernizowanym budynku przy ul. Kłodzkiej 29, w zielonej dzielnicy Rusinowa.
Zapewniamy uczniom bardzo dobre warunki do nabywania wiedzy ogólnokształcącej oraz umiejętności praktycznych. Dzięki pozyskaniu środków finansowych z Unii Europejskiej posiadamy nowoczesne pracownie do praktycznej nauki zawodu: trzy pracownie gastronomiczne, sala restauracyjna z barem, pokój hotelowy, recepcja hotelowa, pracownie językowe, pracownia do nauki geografii turystycznej, pracownia przedsiębiorczości, pracownia do nauki rachunkowości.
Jesteśmy szkołą nowoczesną, w której dużą uwagę przywiązuje się do kształtowania u uczniów postaw przedsiębiorczości i kreatywności oraz umiejętności planowania i organizacji własnego warsztatu pracy. Cechy te są wielce poszukiwane przez pracodawców w obecnej sytuacji gospodarczej.
Atuty kształcenia zawodowego w BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA:
- uczysz się dodatkowo języka obcego zawodowego;
- jesteś przygotowany do egzaminu zawodowego;
- odbywasz zajęcia praktyczne w pracowniach szkolnych pod okiem fachowców;
- zdobywasz doświadczenie zawodowe (dodatkowe staże zawodowe dla chętnych osób);
- masz możliwość odbycia staży zagranicznych (możliwość dodatkowego zarobku, współpraca z Siecią Europejskich Ofert Pracy (EURES),UNITY LINE i okręgiem Salzburg w Austrii oraz Saksonią w Niemczech, staże w Grecji, Hiszpanii, Włoszech, Irlandii, Portugalii);
- dodatkowe kwalifikacje zawodowe (np. szkolenia barmańskie, baristyczne, carvingowe, kuchni molekularnej, kasy fiskalnej, florystyczne, obsługi konsumenta);
- uzyskujesz wystarczającą wiedzę do założenia własnej działalności i samozatrudnienia;
- zdobywasz zawód;
- masz stały kontakt z pracodawcami z naszego regionu i okolic;
- możesz kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia i zdobyć wykształcenie średnie.
Dostępne miejsca:
Nazwa |
Opis |
CUKIERNIK |
Lubisz słodycze? Jesteś ciekawy jak je zrobić samemu? Jesteś już pasjonatem pieczenia lub chcesz poznać jego tajniki? Ten zawód jest dla Ciebie. Z nami odkryjesz tajemnice sztuki cukierniczej. Poznasz klasyczne i nowoczesne receptury, techniki pieczenia i dekorowania wyrobów cukierniczych. Tort to król deserów – powinien być piękny i pyszny. Z nami dowiesz się jak komponować smaki i aromaty, jak dobierać faktury i tekstury, jak stworzyć dzieło sztuki na każdą okazję. Zdobić desery i torty można za pomocą gastronomicznej drukarki 3D. Poznasz tajniki jej obsługi i stworzysz fantastyczne słodkie ozdoby. Zajęcia są prowadzone w doskonale wyposażonych warsztatach szkolnych. Będziesz miał szansę prezentować swoje wyroby na forum szkoły. Rozwiniesz swoje pasje. Po trzech latach nauki przystąpisz do egzaminu na cukiernika. Możesz kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II stopnia na kierunku technik żywności (zdobędziesz wykształcenie średnie i tytuł technika, możesz zdawać maturę).
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka, Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie |
KELNER |
Kelner zajmuje się profesjonalną obsługa klientów restauracji od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Kelner musi zadbać o przyniesienie zamówionych potraw i dodatków oraz odpowiednie podanie ich do stołu. Po zakończonym posiłku przedstawia rachunek i przyjmuje zapłatę. Do zadań kelnera należy także przygotowanie lokalu do przyjęcia gości, zadbanie o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności, nakrywanie do stołu, dbanie o czystość zastawy i sztućców, nadzór nad jakością podawanych potraw. Dodatkowe umiejętności barmańskie - przygotowywanie i serwowanie napojów, garnirowanie drinków, znajomość języka obcego zawodowego dają szanse naszym uczniom na dobrą pracę.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka, Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie |
KUCHARZ |
Jeśli chcesz się po prostu nauczyć gotować, to… zapraszamy tutaj. ;) Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie, również udekorowanie stołu. Można również dzielić się swoimi umiejętnościami i wiedzą gastronomiczną z innymi tworząc swój własny blog/vlog. Na tym kierunku nie tylko nauczysz się gotować, ale poznasz podstawy pracy blogera/vlogera. Dodatkowym atutem będzie obsługa gastronomicznej drukarki 3D, która w niepowtarzalny sposób ozdobi twoje potrawy. Możesz kontynuować naukę na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych i zdobyć wykształcenie średnie.
Przedmioty punktowane: Język polski, Matematyka, Dwa przedmioty z najwyższą oceną spośród: Biologia, Edukacja dla bezpieczeństwa, Geografia, Historia, Język angielski, Język niemiecki, Wiedza o społeczeństwie |
Przykładowe zdjęcia:
Mapa